Контактна сочива

Контактна сочива

Контактна сочива се деле на мека и гас пропусна сочива.
Контактна сочива су оптичка помагала која коригују рефракцијску грешку ока, и направљена су од различитих врста материјала. Користе се тако да належу директно на рожњачу и беоњачу. У зависности од потреба и животног стила корисника, постоје разне врсте сочива.

Због кратког временског периода привикавања, као и могућности повременог ношења, мека контактна сочива су врло заступљена у примени. Мека контактна сочива се могу поделити на годишња сочива, и на сочива која се мењају у краћем временском периоду: тромесечна сочива, месечна сочива и дневна сочива.

- Мека контактна сочива за годишњу замену се носе до годину дана. Предност ових сочива је економичност, док је мана захтевније одржавање и повећана осетљивост на стварање протеинских наслага.
- Мека сочива за тромесечну замену су намењена за употребу до три месеца.
Користе се за дневно ношење. Предност ових сочива је што су економичнија од месечних, кратко време адаптације,висока пропустљивост кисеоника, а мане су поред захтевнијег одржавања, и веома сужен избор оваквих сочива.
- Мека контактна сочива за месечну замену се употребљавају до месец дана. Могу се носити дневно и продужено, а неке врсте и континуирано до 30 дана.
Постоје још и мека контактна сочива у боји. Она се углавном користе у естетске сврхе, за промену боје очију. Производе се и са диоптријом и без. Оваква сочива могу променити боју ока драстично, умерено или је само нагласити. Постоји велики избор боја оваквих сочива као и различитих нијанси тих боја.