Ukoliko nosite dioptrijske naočare, a isto važi i za izbor sunčanih naočara, sigurno ste često bili u dilemi koji model da izaberete. Oblik naočara je itekako bitan ako želite da istaknete crte svog lica na pravi način. U našoj optici imamo veliki izbor dioptrijskih i sunčanih okvira: plastičnih, metalnih, ramovi na bušenje, ramovi na najlon..što pruža veliki izbor mogućnosti kada je reč i o najzahtevnijim kupcima. U ponudi imamo ramove vodećih svetskih brendova, a pored njih postoji i veliki izbor srednje i niže cenovne klase, koji su prilagođeni svim novčanim standardima naših klijenata. Takođe, za osobe koje su sklone alergijama na metal, tu su pored plastičnih i okviri od titanijuma.
Dioptrijski okviri se razlikuju po materijalu od koga su izrađeni:
-metalni
-plastični
-titanijumski
-kombinovani ( karbonska vlakna, presovani čelik i dr..)
Takođe, postoje i različite vrste okvira:
Pun ram – može biti od metala ili plastike. Plastični ramovi su trenutno jako aktuelni i moderni. Takođe, plastični ram je deblji od metalnog, i tako je pogodan za veće dioptrije jer u velikoj meri može sakriti debljinu stakla.
Dioptrijski okviri na bušenje – spadaju u najneutralnije okvire. Kod ovakvih okvira staklo (plastika) se buši i drži se za ram šrafovima ili tiplovima. Ko ne voli da nosi naočare, ovakva vrsta rama je pravi izbor jer se najmanje vidi na licu od svih okvira. S obzirom da je takva vrsta okvira najosetljivija, preporučuje se tvrda plastika, trivedž ili polikarbonat. Rukovanje je jako pažljivo, obavezno skidanje sa dve ruke.
Okviri na najlon – takođe spadaju u neutralnije okvire, jer sa gornje strane samo ima ram, a sa donje je najlon. U odnosu na ram na bušenje, ram na najlon je znatno čvršći. Kod takvih okvira, staklo se obrađuje tako što se pravi kanal i u njega se ubacuje najlon, čvrsto je sa obe strane, dok dole izgleda kao da nema ram.